Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sminktörténelem-A Rúzs

 

1. Azt hitted, a rúzs valami új dolog? Dehogy! A nők már több mint négyezer éve (!) használnak anyagokat szájuk kifestéséhez. A híres Kleopátra például vörös okkerrel színezte ajkait – szegény, bizonyára nem tudta, hogy erősen mérgező.

 

2. A középkorban betiltották a rúzs használatát, mivel boszorkányságnak tartották – hát igen, az a sötét középkor…

 

3. A reneszánszban aztán újra divatba jött – annyira, hogy még a férfiak is rúzsozták a szájukat, hogy jobban kiemeljék dús arcszőrzetüket.

 

 

4. A rúzs ma ismert formájában 1915-ben született meg, és az 1920-as években, az első női filmsztárok révén jött igazán divatba, és vált mindennapossá használata.

 

5. És, hogy milyen sokat használjuk? Tudósok kiszámolták, hogy egy átlagos férfi (persze passzív módon) élete során 2,7, míg egy nő közel 8 kg rúzst nyel le!

 

6. Bár sok összetevő titkos, azt tudhatjuk, hogy a legtöbb rúzs alkotóelemei között a halpikkelyt is megtaláljuk!

 

7. A rúzs színe árulkodik viselője természetéről: a vörös rúzs az életet élvező, a rózsaszín a romantikus, a ragyogó narancs a feltűnést kedvelő, míg a szájfény a karrierjüket előtérbe helyező nőkre jellemző.

 

+1. Halálos lehet a vörös rúzs?

  Már a cím is érdekesen hangzik, talán bugyutának, de a cikket tekintve igaz. A legújabb tudományos kutatások szerint nagyon veszélyes lehet a vörös rúzs. Egy amerikai szervezet, a Campaign for Safe Cosmetics begyűjtött több vörös színű rúzsmintát és letesztelte őket. Az eredményen ők is meglepődtek; 33 olyan nagy név, mint a CoverGirl, Christian Dior, L`Oreal, stb. tesz adalékként ólmot vörös ajakrúzsukba.

Persze nem kell kétségbe esni, senki nem fog belehalni, ha rúzsozza magát, de az egészségnek nem tesz jót. A gyártók figyelnek erre, és saját érdekükben is óvatosan bánnak az ólommal, de nem árt tudni, hogy ez a fémes elem nagy mennyiségben agressziót és halált is okozhat.

 By : Doroti

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.