Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sminktörténelem-A púder

1. Az első írásos emlékek az egyiptomiaktól származnak – a rúzs és a körömlakk mellett púdert is előszeretettel használtak. Kleopátra például porrá őrölt krokodilürüléket használt púder gyanánt…

 2. Az 1400-as években, a reneszánsz idején a középkori sminktilalom után ismét divatba jött a púder, méghozzá töméntelen mennyiségben. A púdermánia a rokokó idejére érte el csúcspontját, ekkor még a gyerekeket is púderezték! Sajnos a felhasznált púderanyagok súlyosan mérgezőek voltak. Míg a szegények veszélytelen rizsport, vagy lisztet használtak, addig a gazdagok ólom és arzén (!) alapú púderekkel fehérítették arcukat. Sokan haltak meg ólom és arzénmérgezésben...

 3. A Viktoriánus időkben (1800-as évek Angliája) a felsőbb osztályok hölgyei egyáltalán nem púderezték arcukat (és más sminket sem használtak), ezt csak a színésznők és prostituáltak tehették meg!

 4. A modern kori kompakt púdert a lengyel származású sminkmester Max Factor mutatta be az 1910-es Világkiállításon. A hordozható, praktikus préselt kőpúder hamar népszerűvé vált a nők körében, Max Factor kozmetikai cége pedig ma is virágzik.

 5. A kőpúderhez használt szivacskorong egy idő után elzsírosodik, elkoszosodik, ami egyrészt csúnya látvány, másrészt elszaporodnak rajta a baktériumok, így ha újra bepúderezzük arcunkat, a baktériumtenyészetet is felvisszük érzékeny bőrünkre, ami ettől könnyen pattanásos lehet. Ezért meleg, mosószeres vízben néha mosd ki a pamacsot!

By:Doroti

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.