Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Korpásodás-miért és hogyan?

Nos igen. A korpa. Valószínűleg sokan ismerjük, szinte mindnekinek vannak vagy voltak már vele problémái, s szó ami szó, nem könnyű megbírkózni vele. Többnyire hetek, hónapok szükségesek hozzá, de van aki évek óta küzd vele: sikertelenül. Több olyan eset is van akinek csak amolyan visszatérő korpája van. Miután eltávolította azt, 1-2 hónapon (esetleg héten belül) imét jelentkezik a probléma.

De vajon mi is az a korpa? Hogyan keletkezik? Mi az oka, és a legfőbb kérdés, hogy vajon hogyan védekezhetünk ellene? Mivel szabadulhatunk meg tőle?

A fenti GYIK kérdésekre gyűjtöttem válaszokat:

 

A bőr felső hámrétege állandóan megújul, a sejtek lassan a felszín felé nyomódnak, végül elszarusodnak és leválnak. A legtöbb embernél ezek a kis elhalt bőrdarabok láthatatlanul aprók. Bizonyos tényezők azonban a bőrsejteknek, különösen a fejbőr sejtjeinek ezt az újratermelődési folyamatát felgyorsítják. A korpás fejbőrű emberek bőrsejtjei 2-7 nap alatt megérnek és leválnak, míg az egészséges fejbőrnél ez az érték 30 nap körül van. Az így elhalt nagyobb mennyiségű bőrsejt a megnőtt faggyútermelődés miatt összetapadva nagy, olajos csomókban válik le, amik fehér vagy szürkés foltokként jelentkeznek a fejbőrön, egyéb bőrterületeken vagy a ruházaton. Kísérő tünetként a fejbőr viszkethet.

 

Egyik lehetséges kiváltó oka a stressz, de lehet faggyúmirigy-túlműködéstől vagy sebhorreás dermatitistől is. Igen gyakran a Pityrosporum orbiculare nevű gomba túlszaporodása miatt jelentkezik, mely a bőrből kiválasztott faggyúval táplálkozik - ezzel magyarázható, hogy a zsírosabb fejbőrű emberek általában hajlamosabbak a korpásodásra.

 

Több módja is fennáll annak, hogyan szabdulhatunk meg tőle, de ehhez tudnunk kell milyen  korpárval van dolgunk. Kát fajtája ismeretes; a száraz illetve a zsíros korpa. Értelemszerűen az előbbi a száraz (apró szemű, lisztes hatást keltő), az utóbbi pedig a zsíros(nagyobb darabkás, zsíros és összerakódott kinézetű korpa) fejbőr problémájaként merül fel.

De lássuk melyikre milyen megoldások léteznek?

A száraz fejbőrre a legalkalmasabb az olaj, mely leáztatja a fejbőrről és hajtövekről az elhalt hámsejteket. Erre a célra a legjob az olívaolaj, mely közismert fertőtlenítő, baktériumölő és hidratáló hatásaról. Ezt még fel lehet túrbózni egy kevéske teafaoljjal, mely szintén jó szolgálatot tesz a korpa megszüntetésében, de kiváló erre a célra a lenmagolaj is. Ezeknek az olivás kotyvalékát kell felvinni közvetlenül a fejbőrre, alaposan belemasszírozni, majd fürdősapkát húzni a fejünkre, s rajta ahygni minimum 2-4 órát, de fent lehet egész éjszaka is. A pakolást alaposan üblítsük ki a hajból a korpás hajra kifejleszette speciális samponnal ,melyet jobb ha gyógyszertárból szerzel be, mivel a boltban kapható "korpás-samponok" nem minden esetben (sőt a legtöbb esetben nem) tünteteik el azt.

Íme egy házi sampon, mely a zsíros és száraz korpát  is jól kezeli:

A módszer a következő: készíts szódabikarbónából, vízből krémes masszát, majd ebbe csepegtess teafaolajat. Ezt alaposan masszírozd be a nedves hajba és fejbőrbe, majd almaecetes víz egy-öt arányú keverékével öblítsd le. Ha fested a hajad, akkor elképzelhető, hogy az ecet fakítja, ezért nem árt előtte kipróbálni.

A zsíros korpára is kitűnően alkalmas a babérlevél főzetes öblítés is, melyet egy marék szárított levél 100 fokos vízzel való leforrázásával és 20 perces áztatásásval nyerhetünk. Kiöblíteni nem szükséges.

Ha szeretnénk emellett csillogó hatást is elérni, jó ha almaecet és víz 1/1 arányú keverékével öblítjük le hajkoronánkat a hajmosás végén. Ezt sem kell kiöblíteni.

Ha valamint, megelőzni is megszeretnénk a problémát, télen a legfontosabb, hogy mindig fedje valami a fejünket, és ne hagyjuk sosem csuromvizesen a hajunkat.

Így végül fantasztikus és egészséges hajat tudhatunk magunkévá.

 

Sok sikert!!

Pussz : Dóri& Drci& Bijcsi :)

 

 

 

 

 


 


 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.